Suomalaisia itsestäänselvyyksiä

Vuodesta 2012 lähtien laadittu World Happiness Report eli maailman onnellisuusraportti listasi suomalaiset maailman viidenneksi onnellisimmaksi kansaksi. Ykköstilan vei Norja. Suomalaisia menestyjäyrityksiä kiertäessäni olen nyt toistuvasti törmännyt siihen, miten me suomalaiset pidämme monia muun maailman korkeasti arvostamia asioita lähes itsestäänselvyytenä.

Esimerkiksi puhdas hengitysilma on asia, jonka merkitystä harvemmin osaamme arvostaa asiaankuuluvalla volyymilla. Maahamme lomailemaan saapuvat kiinalaiset sen sijaan ovat täysin häkeltyneitä siitä, miten raikasta ilma on jopa keskellä kaupungin vilinää. Suomessa porkkanat voi omalla pienviljelmällään istuttaa huoletta maahan, mutta monissa paikoissa maaperän sodanaikaiset raskasmetallit pakottavat käyttämään istutuslaatikoita. Harva tätäkään tulee miettineeksi perunamaata kuokkiessa. Voimme rauhallisin mielin paistaa pannulla juuri järvestä nostetun kalan eikä savusumu haittaa tähtitaivaan katselua.

Kävin keskustelemassa Fiskarsilla klassikon aseman ja viidenkymmenen vuoden kunnioitetun iän saavuttaneista saksista. Kyseiset leikkuuvälineet löytyvät lähes jokaisen suomalaiskeittiön laatikostosta, joten olemme tottuneet lapsesta asti leikkaamaan laadukkailla saksilla. Sama pätee moniin muihin työkaluihin aina kirveestä lapioihin. Suomalaisille tuttu, tehokas ja ergonominen muotoilu ei maailmalla ole mitenkään itsestäänselvyys, vaan lapiot ovat hataralla harjanvarrella varustettuja ja kirveen teristä puuttuu kiilamainen muoto. Fiskarsin sakset ovat kuulemma käytössä niin Ferrarin penkkitehtaalla kuin Diorin ompelimossa. Me suomalaiset saatamme samoilla saksilla kitkeä kukkamaata.

Olemme positiivisten asioiden ja onnellisuuden ympäröimä kansa, mutta toisinaan tuntuu ettemme täysin osaa arvostaa korkeaa elämänlaatuamme. Ehkä jonakin päivänä opimme arvostamaan. Silloin World Happiness Reportin ykkössija on varma.

-Antti Kekola, päätoimittaja

Takaisin