Suomalaisia itsestäänselvyyksiä, osa 2

Antin edellinen blogi suomalaisista itsestäänselvyyksistä käsitti korkeaan elämänlaatuumme tiiviisti liittyviä tekijöitä kuten puhtautta ja turvallisuutta. Suomi – 100 menestyksen vuotta -kirjan tekemistä seuratessa havahduin pohtimaan, onko myös suomalaisista menestysorganisaatioista tullut meille itsestäänselvyyksiä.

Päätoimittajana Antti kiertää Suomea ja haastattelee ihmisiä, jotka ovat teokseen tulevien menestysorganisaatioiden merkkihenkilöitä. Meille muulle tiimille tarina näiden organisaatioiden takaa välittyy Antin kirjoittamien tekstien kautta. Usein käy toki myös niin, että päätoimittaja uhkuu haastattelun jälkeen sellaista intoa, että pääsemme puhelimen välityksellä kuulemaan haastattelujen huippukohdat. Näin kävi viimeksi eilen, kun Antti tapasi Taidekeskus Salmelan väkeä Helsingissä.

Karismaattiset ihmiset, mielenkiintoiset tarinat ja Antin terävä kynä yhdistyvät Suomi – 100 menestyksen vuotta –kirjaksi. Olen onnekseni päässyt ensimmäisten joukossa lukemaan valmistuneet tarinat. Oletin, että yhden aukeaman mittainen tarina tuskin kertoo mitään uutta ja mullistavaa. Miten väärässä olinkaan!

Vai tiesitkö, että Sariolan sirkus- ja tivolisuku huolehti sotien aikana rintamativolin pyörittämisestä? Tai että Finnairin koneiden kiitoratana toimi ensimmäisinä vuosina vesi tai jää? Tai että Pentikin kansainväliset suhteet kärsivät, koska Posiolta ei voitu soittaa ulkomaanpuheluita? Tai että vuonna 1986 voimaan astunut norsukielto kuritti Sirkus Finlandiaa taloudellisesti kovemmin kuin 1990-luvun lama?

Niinpä. Tivoli Sariola, Finnair, Pentik ja Sirkus Finlandia ovat toimijoita, joiden laatuun ja osaamiseen voi aina luottaa. Mutta tyhjästä ei ole heidänkään menestyksensä syntynyt. Heidän ja 96 muun organisaation tarinat on luettavissa joulukuussa ilmestyvästä Suomi – 100 menestyksen vuotta -kirjasta. Toivon, että nämä tarinat luovat uskoa ja luottoa ihmisiin, jotka rakentavat Suomen seuraavaa 100 vuotta. Paljon on opittavaa.

-Hanna Koistinen, projektin sekatyönainen

Takaisin