Luottavaisin mielin

Kirjakaaren toimistolla eletään kiireisiä aikoja, sillä 100 menestyksen vuotta -juhlateoksen painopäivä lähestyy hurjaa vauhtia. Siinä missä päätoimittaja Kekola ja muu toimitus voi hieman hiljentää, taittaja ja toimiston väki kiehuvat vielä sopassaan. Nyt tapahtuu, ja paljon.

Tätä projektia on tehty valtavan isolla joukolla. Yhteistyö on sujunut, mutta vaikeuksiakin on ollut. Mitään upeaa ja kestävää ei rakenneta helpolla, mutta kun mukana ovat myynnin pojat, tuotantotiimi, taittaja, kääntäjä, asiantuntijat ja 100 menestyvää yhteistyökumppania, lusikoita tässä sopassa riittää. Liemessäkin ollaan oltu, onneksi vain hetkittäin.

Vastaan tässä projektissa siitä, että aikataulut pitävät ja pulmat tulevat ratkaistuksi silloin kun jokin asia tökkii, venyy tai takkuaa. Juuri nämä projektin hankalimmat hetket ovatkin yllättäen olleet niitä, missä suomalainen luotettavuus ja osaaminen ovat korostuneet:

Olen lähestynyt useaa yhteistyökumppaniamme tekstiviestein, puheluin ja sähköpostein, sovittujen päivämäärien venyessä. Olen penännyt niin kuvia, kommentteja kuin vedosten hyväksymisiä. Minulle on vastattu kesken unien työmatkalta Yhdysvalloista, messukiireiden keskeltä Saksasta, kesälomalta, sairauslomalta, äitiyslomalta. Joka ikinen kerta asia on hoitunut, välillä jopa minuuteissa.

Olemme tahkonneet tämän projektin ulkoasun parissa Laboratorio Uleåborgin Heikin kanssa. Kun näkemykset ovat vahvoja, yhteentörmäyksiä syntyy. Nämä viimeiset viikot ovat taitossa erityisen kiireisiä, ja näistä meitä varoiteltiin etukäteen. Ja hulinaahan tämä onkin! Kaikesta tästä huolimatta Heikki on vastannut jokaiseen toiveeseen liittyen organisaatioiden aukeamien ulkoasuun tai kieliversioihin. Kun soitan aamulla ennen yhdeksää uuden toiveeni Heikille, kuulen joka kerta puhelimessa kevyen huokauksen, ja kysymyksen: Milloin pitäisi olla valmista?

On mahtavaa huomata, että yhtä pidetään erityisesti silloin, kun on hankalaa. Asiat hoituvat, kun neuvotellaan ja vaikeatkin tilanteet käännetään onnistumisiksi. Liekö tässä yksi suomalaisen menestyksen osatekijä?

-Hanna Koistinen, projektin sekatyönainen

Takaisin